Skip to content

Stina e pranverës, kujdes për alergjinë dhe astmën

May 21, 2013

Stina e pranverës, kujdes për alergjinë dhe astmënTIRANË- Stina e pranverës, me lulëzimin e luleve, shton rrezikun për shfaqjen e alergjive, ndaj mjekët apelojnë për kujdes sidomos gjatë kësaj periudhe.

Mjekët pohojnë se kujdes i veçantë duhet treguar për fëmijët, por edhe të moshuarit e të sëmurët kronikë. Kjo, pasi, sipas tyre, shfaqja e kësaj sëmundje është karakteristike më shumë për moshat e reja, kryesisht fëmijët dhe të rinjtë. Megjithatë, sëmundja mund të vazhdojë të shfaqet tek personat deri ne moshën 50-60 vjeçare.

Shkaktarët e kësaj sëmundjeje janë alergentët e ndryshëm, duke filluar nga polenet e luleve, parazitoza të ndryshme, substanca kimike që ndotin ambientin, detergjentët, pajisjet kozmetike dhe produkte nga kafshët shtëpiake. Ndotja e ambientit dhe ajrit është ndër shkaktarët kryesore që ka rritur numrin e personave të prekur nga alergjitë dhe nga astma. Faktorë që ndikojnë në shfaqjen e alergjive janë edhe ato të trasheguara, apo rishfaqja pas disa viteve, nëse nuk është bërë një kurim i plotë. Mjekët përmendin si një ndër faktorët dhe ndryshimin dhe urbanizimin e shpejtë.
Ndërkohë, sëmundjet alergjike, sikurse dhe në të gjithë botën, janë në rritje edhe në vendin tonë, kjo e lidhur me faktorë të shumtë, përfshirë dhe ata ambientalë. Sipas studimeve të ndryshme alergogjike, rreth 30-40 % e shqiptarëve janë evidentuar me sëmundje alergjike, ndërsa rreth 3.4 % e popullsisë janë të sëmurë me astma, bëhet e ditur nga Instituti i Shëndetit Publik.

Studimet e ndryshme për vendin tonë, pjesë e atyre nderkombëtare, tregojnë se prevalencat e astmës janë rritur nga rreth 2.6 % për moshën 13-14 vjeç në vitin 1995, në 3.4 % në vitin 2000. Astma mund të konsiderohet epidemike me 300 milion raste në botë, ose 20 % e popullsisë së prekur. Kjo patologji mund të shoqërojë pacientin gjatë gjithë jetës, pohon ISHP.

Shoqata Shqiptare e Alergologjisë dhe Imunologjisë Klinike ka përpiluar protokolle te detajuara, duke u bazuar në udhërrëfyes ndërkombëtarë të përshtatura për Shqipërinë që në vitin 2005, të cilat jane perditesuar çdo vit me të rejat e fundit. Organizata Botërore e Shëndetësisë rendit astmën në vendin e 6, duke u bërë kështu një barrë për individin, për familjen dhe ekonominë e vendit. Astma alergjike është forma më e zakonshme.

Advertisements

From → Teknologji

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: