Skip to content

5 gjërat që nuk i dinit, por që ju bëjnë inteligjent

May 22, 2013

E keni pyetur ndonjehere veten nese ka elemente qe mund t’ju bejne me te zgjuar? Pergjigja eshte po!

1) Shkarkimi elektrik ne kafke. Nese jeni te gatshem te merrni nje tronditje te mire ne tru, ne menyre qe te permiresoni performancen, mesojeni se keni shume mundesi per t’ia dale mbane! Sipas nje studimi nga kerkues australiane, stimulimi me korrent te vazhdueshem, percon rryma elektrike ne tru qe jane ne gjendje te rrisin aftesite tona.

Pershembull, u provua se njerezit qe e provuan ishin ne gjendje te zgjidhnin enigma shume komplekse. Nuk eshte nevoja te qendroni me kabllo te ngjitur ne koke, sa here qe shkarkohet elektricitet, le efektet e dobishme per plot 6 muaj.

2) Cigaret. Ne vend te dyte, ze vend nje zbulim i paparashikueshem. Cigaret, sipas nje studimi nga universiteti i Amsterdamit, jane me te vertete te dobishme per te zgjeruar aftesite tona per te mesuar dhe te zgjerojme memorien. Pikerisht perberist e cigares e benjne te mundur kete, sepse e ben me te shpejte komunikimin mes qendrave mesimore ne tru.

Ne fakt, jane testuar paciente te semure me Alzheimer dhe u zbulua se pasi iu aplikuan doza te rregullta te cigares keta ishin dy here me te shpejte ne pergjigjet qe lidhen me memorien.

3) Kercimi. Ekzistojne menyra te ndryshme per te parandaluar apo ngadalesuar plakjen dhe plakjen e turit. Nje prej tyre eshte natyrisht vazhdimesia e trajnimit te mendjes dhe ka shume ushtrime mendore qe funksionojne shume mire, nje prej tyre eshte kercimi.

Natyrisht, nuk behet fjale per aktivitet mendor, por disa studiues kane zbuluar se kur kercejme, mendja jone mbetet e re dhe shanset per te parandaluar gjendje te tilla si cmenduria, reduktohen me 76%, kundrejt 50% qe ndodh prej leximit dhe fjalekryqeve.

4) Kur jeni me humor te keq. Cilat procese mendore aktivizohen kur jemi me humor te keq apo kur dicka nuk shkon sic duhet? Nje studiues australian, Joe Forgas, zbuloi se ndienjat si ankthi dhe trishtimi bejne qe ne trurin tone te aktivizohen strategji per perpunimin e informacioneve me te pershtatshme per situatat e veshtira. Ne vecanti, jane testuar persona te ndryshem te cileve iu jane treguar filma te shkurter me vdkje dhe kancer.

Pasi kane pare filmimet, personat kane kryer teste aritmetike ne te cilat kane bere shume pak gabime, por jo vetem. Ne nje test tjeter, rezultoi se keta persona ishin me pak paragjykues kundrejt te huajve.

5) Veshja. E fillojme me veshjen, disa kerkues kane testuar nje grup vullnetaresh per aftesite intelektuale Rezultati final ishte me te vertete i pabesueshem. Disa ishin veshur me kemisha dhe disa te tjere me xhaketa te thjeshta. Personat me kemisha bene gjysmen e gabimeve qe bene ata me xhakete!

Advertisements

From → Teknologji

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: