Skip to content

Truri ynë bën dallimin e llojeve të të qeshurës

May 24, 2013

Llojet e ndryshme të të qeshurës bëjnë trurin tonë të reagojë në mënyra të ndryshme, thuhet në një studim i ri ka treguar. “Të qeshësh për dikë dhe të qeshësh me dikë çon në pasoja të ndryshme shoqërore”, thotë udhëheqësi i studimit Dr Dirk Wildgruber.

Studimi konfirmon se truri është në gjendje të bëjë dallimin në mes të llojeve të qeshurit. Ajo mund të përcaktojë nëse dikush po qesh me tallje, humor gëzimi, apo thjesht si një përgjigje ndaj ngacmimit.

Modelet e lidhjes së trurit mund të ndikojnë në funksionin njohës në shëndetin dhe sëmundjet. Stimuli që prek këto modele mund të përdoret për të testuar metoda alternative të trajtimit, dhe të vlerësojë se sëmundja reagon ndaj ndryshimeve të caktuara të trurit.

Edhe pse shumë njerëz qeshin kur ata janë të zemëruar, ‘e qeshura sociale’ tek njerëzit mund të përdoret për të komunikuar, për lumturi, ose mesazhe të tjera të vetëdijshme për bashkëmoshatarët.

E qeshura sociale është përdorur në një ‘qëllim të ndërgjegjshëm për të drejtuar mënyrën’ për të ndikuar dhe të modifikojë qëndrimet e njerëzve të tjerë dhe sjelljet.

E qeshura ‘gudulisje’ është parë në jo-njerëzore primatë dhe është e lidhur për të luajtur rol shoqëror kufizues.

Advertisements

From → Kuriozitete

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: