Skip to content

Drita e laptopit sjell pagjumësi

June 4, 2013

Dritat, duke përfshirë edhe ato të cilat ndriçojnë kompjuterët laptopë, shpesh luajnë një rol kyç në shkaktimin e një gjumi të keq tek njerëzit.

Sipas ekspertëve, “dritat, duke përfshirë edhe ato të cilat ndriçojnë kompjuterët laptopë, shpesh luajnë një rol kyç nëshkaktimin e një gjumi të keq tek njerëzit”.

Ata shpjegojnë se dritat artificiale prishin ritmin fizik të trupit, ndikojnë në kemikalet në tru dhe shtyjnë njerëzit për të përdorur stimulues si kafeina për të qëndruar zgjuar gjatë.

Profesorë të mjekësisë së fjetjes thonë se rënia e numrit të orëve të fjetjes për një natë ndikon në shëndetin e publikut, duke përfshirë një rrezik më të madh të obezitetit, diabetit, sëmundje të zemrës, depresioni dhe infarkti te të rriturit dhe probleme të përqendrimit të fëmijëve.

Drita artificiale pengon promovimin e neuroneve të gjumit në tru dhe lirimin të përnatshme të hormonit melatonin, e cila ndihmon gjumin, ndërsa bën aktivizimin e neuroneve që të rrit vigjilencën, tha ai.

Pesëdhjetë vjet më parë, më pak se 3 për qind e popullsisë së rritur amerikane flinin kaq pak. Dhe në mbarë botën, fëmijët janë duke fjetur 1.2 orë më pak në netët e shkollave se një shekull më parë.

Advertisements

From → Kuriozitete

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: