Skip to content

Rënia e dhëmbëve dhe sëmundjet e zemrës

June 5, 2013

Studimi i shkencëtarëve suedezë ka lidhur rënien e dhëmbëve me praninë e një vargu të faktorëve të rrezikut për sëmundje të zemrës.

Është zbuluar se te personat e rritur, të cilëve u bien dhëmbët dukshëm më e madhe ka qenë shpeshtësia e diabetit, mbi peshës, shtypjes së lartë të gjakut dhe konsumimit të duhanit.

Në studim janë përdorur të dhënat e gati 16 mijë personave nga 39 shtete. Është vërtetuar gjithashtu që reduktimi i numrit të dhëmbëve të mbetur është i lidhur me rritjen proporcionale të nivelit të enzimës së dëmshme, e cila nxit inflamacione dhe arterosklerozë.

Përveç këtyre, rënia e dhëmbëve ka qenë në korrelacion me rritjen e nivelit të të ashtuquajturës kolesterinë e keqe dhe sheqerit në gjak.

Advertisements

From → Lifestyle

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: