Skip to content

Kosova me vizën e saj

June 6, 2013
Kosovë 2006, Komunat

Kosovë 

Republikës së Kosovës ka vizën e vet. Harta e Kosovës është njëra nga elementet dalluese të saj. Antuan Kurti, artist që jeton në Bruksel, është fitues i konkursit ku kanë marrë pjesë 6 aplikantë. 

Shtetas të 87 shteteve kryesisht nga kontinenti afrikan, aziatik apo edhe nga Amerika Latine do të kenë nevojë për t’u pajisur me një vizë të tillë nëse duan të hyjnë në Kosovë.

Në mesin e këtyre shteteve bëjne pjesë edhe Rusia e Kina. Faza testuese për dhënie të vizave do të fillojë të zbatohet nga 1 korriku në Konsullatën e Kosovës në Stamboll, kurse në marsin e vitit 2014 kjo pritet të zbatohet edhe në ambasadat dhe konsullatat tjera të Kosovës.

“Faleminderit Ministrisë së Punëve të Jashtme për punën e madhe që ka bërë për implementimin e njërit prej kritereve kyçe për proçesin e liberalizimit të vizave, e kjo është ndërtimi i sistemit të sigurt dhe të lehtë për t’u përdorur të regjimit të vizave për qytetarët e shteteve që paraqesin rrezik për kërkim azili në Kosovë dhe në vendet e zonës Shengen”, ka deklaruar ministrja e Integrimit Vlora Çitaku.

Sipas Çitakut, qeveria norvegjeze dhe organizata IMG nga ky shtet kanë siguruar 90 për qind të mjeteve financiare për këtë projekt dhe sipas zyrtarëve të kësaj organizate norvegjeze vizat janë të rregulluara në bazë të kërkesave që i kërkon Shengeni, me të gjitha karakteristikat e sigurisë.

Deri në fillimin e aplikimit të regjimit të vizave, shtetasve të huaj ndaj të cilëve zbatohet ky regjim do t’iu kërkohet leja e hyrjes për në Republikën e Kosovës. Regjim të vizave nuk do të ketë për SHBA-të dhe vendet e BE-së.

Qytetarët e BE-së do të mund të vijnë në Kosovë vetëm me letërnjoftim biometrik, kurse ata nga rajoni me pasaporta, apo edhe vetëm me letërnjoftime në vartësi nga marrëveshjet që ka Kosova me këto shtete.

Ende nuk është caktuar shuma se sa do të kushtojë pajisja me një vizë për të hyrë në Kosovë, por çmimi sipas zyrtarëve do të jetë i përafërt me atë të vendeve të rajonit

 

Advertisements

From → Rajoni

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: