Skip to content

Financimet e errëta të partive

June 11, 2013
Shqip: Bashkitë e Shqipërisë: 1.Berat 2.Dibër ...

Shqip: Bashkitë e Shqipërisë: 1.Berat 2.Dibër 3.Durrës 4.Elbasan 5.Fier 5.Gjirokastër 7.Korçë 8.Kukës 9.Lezhë 10.Shkodër 11. Tirana 12.Vlorë 

Donacione të larta, të paidentifikuara dhe mungesë transparence në regjistrat financiarë të partive politike dhe të fushatave të tyre zgjedhore. 

Këto jane disa nga gjetjet e studimit te fundit te ‘Transparence Internaticional’, i cili ka patur në fokus pushtetin dhe partitë politike në Shqipëri nën ndikimin e parasë, duke e vleresuar Shqipërinë me 5.9 pike, pra ne nivel mesatar transparence.

“Përgjithësisht është raportuar vetëm për llojin e financimit, ndërkohë për shpenzimet nuk ka një detyrim ligjor që t’i kërkojë partive të deklarojnë nëse janë nga të ardhurat private apo ato të përfituara nga shteti”, thotë Ines Hila, koordinatore e projektit.

Ekspertët kërkuan deklarim te detajuar te aseteve, të ardhurave dhe shpenzimeve nga partitë politike dhe kandidatët përkatës.

“Kufiri për Shqipërinë, rezulton me nivelin më të lartë në Ballkanin Perëndimor, është në nivelin e 720 eurove, nëse bëjmë një krahasim me vendet e Ballkanit dhe praktikat më të mira ndërkombëtare. Kjo konsiderohet e lartë, sepse është shumë herë më e lartë se sa paga mesatare në vend dhe gjithashtu krijon mundësinë që fondet në 100 mijë lekë, të mos publikohen dhe të mos raportohen në mënyrën e duhur”, tha Hila.

Përcaktimin e kufijve mbi kohëzgjatjen dhe koston e fushatave elektorale,si dhe mbi donacionet e mëdha private.

Advertisements

From → Vendi

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: