Skip to content

Ja çfarë i dëmton dhëmbët tuaj dhe u vjen era e keqe nga goja

June 11, 2013

Ne edhe pse i lajmë dhe i pastrojmë dhёmbёt me furçe çdo ditё, mëngjes edhe nё mbrëmje dhe kujdesemi se çfarë ushqimi konsumojmë prapë se prapë prishja e dhёmbёve duket se ёshtё pjesë e jetёs tonё.

Prishja e dhёmbёve shkaktohet nga disa faktorë ose shkaktar:

Mos pastrimi adekuat i dhёmbёve
Pas mbarimit tё çdo ushqimi njё pjesë e tij mbesin nё dhёmbё ose hapësirat nё mes dhёmbёve me çka nё qoftё se nuk pastrohen ,mjafton qё pas gjysmë ore ato tё fillojnë tё fermentohen duke krijuar tretësira acidike dhe mjedis  i përshtatshëm pёr zhvillimin e bakterieve . Aciditeti i krijuar fillon ta dëmtojë pjesën e sipërme tё dhёmbit me çka mё vonё vjen gjer  tek prishja e tij ,gjegjësisht dёmtimi i smaltit. Prandaj duhet qё mbas çdo ushqimi tё pastrohen dhёmbёt qё tё parandalojmë kariesin apo tё përdoren çamçakëz  qё tё stimulojnë  mё tepёr pështym me çka bёhet edhe vetё pastrim i  gojёs.

Pijet energjetike
Pijet energjetike si dhe ato qё përmbajnë sasi tё lartё tё sheqerit   janё  shakatar tё  dëmtimit tё dhёmbёve si dhe shёndetit nё pёrgjithёsi. Pёrpos qё përmbajnë  kimikate qё  trupit i japin kalori energjetike nga ana tjetёr ato  nё mёnyrё indirekte  dëmtojnë organet nё trup  duke prishur homeostazen  apo kushtet e mjedist tё brendshёm.

Pёrdorimi i disa medikamenteve
Shakton kariesin e dhёmbёve duke sulmuar smaltin e dhёmbit  si dhe sjell deri nё ndryshimin e ngjyrёs sё  dhёmbit. Prandaj para se tё pёrdorni medikamente  tё reja sigurohuni qё tё lexoni efektet anёsore pa marё parasysh llojin e medikametit.

Konsumimi i tepruar i sheqernave
Çdo ushqim me sasi te caktuar  ёshtё i  shёndetёshёm pёr trupin e në veçanti karbohidratet. Pas cdo ushqimi  ёshtё  mirë qё tё konsumohen edhe ushqime qё përmbajnë sheqerna apo ёmbёlsira  e assesi jo  në kohën ndërmjet dy ushqimeve. Karbohidratet janё shakatar kryesor i prishjes sё dhёmbёve.

Advertisements

From → Kuriozitete

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: