Skip to content

Amfiteatri i Durrës drejt shkatërrimit

June 13, 2013

Amfiteatri romak i Durrësit, një nga krenaritë e trashëgimisë shqiptare, është futur në listen e 7 monumenteve dhe siteve më të rrezikuara të Europës. 

Lajmi vjen nga “Europa Nostra”, organizata lider europiane e trashëgimisë kulturore, e cila mbajti një konferencë për shtyp në Athinë, në prag të 50-vjetorit të kongresit të saj.

Sipas saj, këto perla të trashëgimisë europiane rrezikohen për një sërë arsyesh.

Disa per shkak te mungeses se fondeve ose ekpsertizes, te tjera per planifikim te papershtatshem, braktisje, fatkeqesi natyrore, apo deri edhe per pasoje te konflikteve politike.

Presidenti i ”Europa Nostra”, Placido Domingo, tha se “shpetimi i ketyre pasurive do te ishte edhe nje rivitalizim social dhe ekonomik i qyteteve dhe zonave te tera.
Prandaj, “Europa Nostra” u kerkon ndihme partnereve publike e private ne nivele europiane lokale, rajonale dhe kombetare, qe te bashkojne forcat per t’u siguruar nje te ardhme 7 monumenteve dhe siteve qe e rrezikojne ate”, ka perfunduar presidenti i organizates, e cila konsiderohet si zeri i trashegimise kulturore ne Europe.

Amfiteatri romak i Durresit, i ndertuar ne shekullin e Pare te Eres sone, eshte me i madhi dhe me i rendesishmi ne Shqiperi.

Eshte shpallur monument kulture ne vitin 1973. Deri me sot, eshte zbuluar vetem gjysma e tij. Por, mesa duket, nese nuk nderhyhet, kjo pasuri, rrezikon të mos t’u trashegohet brezave te ardhshem.

Advertisements

From → Kulture

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: